Rødt-bloggen

Sats på Husbanken!

15. mars la regjeringen fram boligmeldingen. Et av grepene som går igjen, er ønsket om å styrke Husbanken. Fellesskapets bank har historisk spilt en viktig rolle i boligpolitikken, men har de siste tiårene operert på lavbluss, med sterk politisk innramming av hvem banken kan tilby lån til. Mellom 1950 og 1995 finansierte Husbanken to av tre nye boliger i Norge. Siden den gang har andelen bare vært 10 prosent, skriver regjeringen i boligmeldingen.

Regjeringen skryter nå av at de «gjenreiser Husbanken», når låneramma i år er på «historisk høye 29 milliarder kroner». Likevel, justert for inflasjon, var nivået mye høyere i 2013, før åtte år med borgerlige innsnevringer. Regjeringen skriver også at det er et viktig prinsipp at «ordningene til Husbanken ikke skal bli rettet mot husholdninger som ellers kunne fått lån fra private banker». Høyres Mudassar Kapur sa på Politisk kvarter dagen meldingen ble lagt fram, at det for Høyre var viktig at Husbanken aldri må gå fra å være et «supplement til en konkurrent» til de kommersielle bankene.

Det er ikke synd på disse bankene som, med DNB i spissen, har gått med enorme milliardoverskudd de siste årene, og der grådigheten og bonusene florerer. En sterkere Husbank i boliglånsmarkedet kunne bidratt til å presse ned boliglånsrentene og overskuddene til de private bankene. Målet på sikt må være at dette kan bli et reelt offentlig alternativ for vanlige norske bankkunder og boligkjøpere, med rimeligere rentebetingelser, som ikke er ment å finansiere store bonuser til banksjefene og utbytter til eierne. I tillegg mener Rødt at Husbanken kan bli sentral i oppbyggingen av en ikke-kommersiell eie- og leiesektor i Norge, noe som i dag er helt fraværende.

Rødt støtter helhjertet opp om regjeringens ønske om å styrke Husbanken slik at de kan hjelpe flere til å kjøpe egen bolig, men da må de være villige til å legge langt større summer på bordet i kommende budsjettrunder. De må også være villige til å riste av seg Høyres allergi for offentlig bankvirksomhet, og tørre å utfordre makta til de kommersielle bankene. Tar regjeringen utfordringen?

Publisert i Klassekampen 8. 04. 2024